Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.),24 – 26 Σεπτεμβρίου 21, στον κήπο Δελασάλ

Αξιότιμες γονείς και κηδεμόνες,
φέτος ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.) λαμβάνει χώρα κατά το χρονικό διάστημα από την 24η έως και την 26η Σεπτεμβρίου με την ειδική θεματική για το έτος 2021 «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!»
Στο εορταστικό αυτό πλαίσιο, προγραμματίσθηκε κατά το διάστημα 24 έως και 26 Σεπτεμβρίου η διεξαγωγή μιας σπονδυλωτής δράσης στον ιστορικό κήπο Δελασάλ, στα Πεύκα, η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (ΥΠ.ΠΟ.Α.) και τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και αφορά στη βιωματική εμπειρία ενός «αυθεντικού» πολιτιστικού τοπίου, μέσω αρχαιολογικής περιπατητικής περιήγησης στον ιστορικό κήπο της άλλοτε εξοχικής έπαυλης Άμποτ και του προκατόχου της μεταβυζαντινού μνημειακού συνόλου που ενσωματώθηκε στο περιβάλλον του κήπου της.
Όσον αφορά τον χώρο του σημερινού άλσους Δελασάλ, επιγραμματικά αναφέρουμε ότι πρόκειται για τον κήπο της εξοχικής κατοικίας στο κτήμα που διατηρούσε o Τζέκης Άμποτ (John Nelson Abbott) στο Ρεντζίκι. Ο ιστορικός κήπος συνδέεται με την «ευρωπαϊκότητα» της Θεσσαλονίκης. Δημιουργήθηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα, ενσωματώνοντας παράλληλα κτήρια και εγκαταστάσεις ενός προκατόχου του μεταβυζαντινού μνημειακού συγκροτήματος με συζυγία πύργου-λουτρού, εγκατεστημένου στον παραγωγικό χώρο της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, το μνημειακό σύνολο του Κήπου Δελασάλ ανασυνθέτει μια αυθεντική συνθήκη ιστορικού τοπίου, εντός σύγχρονου πλέον αστικού ιστού, και για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμη η προστασία και αποκατάστασή του, ενώ συγχρόνως έχει προταθεί η ένταξή του στο δίκτυο ιστορικών κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εορτασμού έχει σχεδιαστεί αρχαιολογική περιήγηση με τη μορφή παιχνιδιού εξερεύνησης στο πολιτιστικό περιβάλλον του ιστορικού κήπου και εικαστικό εργαστήριο του Εργαστηρίου Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών, με αποτύπωση φυσικών υλικών του κήπου σε πηλό και δημιουργία γλυπτών-εκμαγείων για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των Πεύκων και συγκεκριμένα της 4ης και 5ης Δημοτικού. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και θα επαναληφθεί την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου από τις 09.00 π.μ. έως και τις 12.00 μ.μ. τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον Covid 19.